Wat is het verschil tussen circulair, duurzaam en standaard printen?
Circulair printen
Circulair printen is een combinatie van circulair printen op een circulaire papiersoort. Circulair papier is papier vervaardigd uit (lokale)afvalstromen waarvan er weer nieuw bruikbaar papier van wordt vervaardigd. Circulair papier is altijd gecertificeerd.
Duurzaam printen
Duurzaam printen is printen op een duurzame papiersoort. Bij de productie van duurzaam papier is de gehele productieketen zoals energie, grondstoffen en fabricage ingericht met een minimale belasting voor het milieu. Ook duurzaam papier is altijd gecertificeerd met een keurmerk.
Standaard printen
De meest voordelige keus op 'standaard' ingekocht papier. De energie en de grondstoffen voor de bulkproductie wordt zo voordelig als mogelijk ingekocht, waarna het gereed product wel of niet wordt voorzien van een (FSC) keurmerk.
Circulair papier is papier vervaardigd uit (lokale)afvalstromen waarvan er weer nieuw bruikbaar papier van wordt vervaardigd. Circulair papier is altijd gecertificeerd. | |
Duurzaam geproduceerd papier is de gehele productieketen zoals energie, grondstoffen en fabricage ingericht met een minimale belasting voor het milieu. Duurzaam papier is altijd gecertificeerd met een keurmerk. | |
Standaard papier is het meest voorkomende (massaal geproduceerd) papier. |
Printers van PrintSneek
De printers van PrintSneek zijn geselecteerd op een laag energieverbruik tijdens de productie. Verpakkingen van onderdelen, restanten van toners en machineonderdelen worden 100% geretourneerd naar de fabrikant voor hergebruik, reparatie of worden verantwoord gerecycled.
Alleen met deze combinatie (printer/grondstof) kan er circulair en duurzaam worden geproduceerd.
Voor de productie van papier is cellulose en energie nodig. In de algemene beeldvorming worden er bomen gekapt uitsluitend voor het maken van papier. In de praktijk wordt er, om economische reden, het niet bruikbare hout voor constructie toegepast voor het verkrijgen van cellulose. Bij het vervaardigen van papier kunnen er geen verschillende houtsoorten door elkaar worden verwerkt tot een eenduidig eindproduct. Hardhout en loofhout zijn hierdoor niet bruikbaar voor productie van papier. Het Europese papier is om deze reden dan ook voornamelijk afkomstig uit Scandinavische productiebossen met de naaldboom als een snel groeiende soort. De Scandinavische overheid verplicht en bewaakt dat de bosbeheerders haar arsenaal zowel economisch, sociaal als ecologisch duurzaam beheren. Papier is een hernieuwbare grondstof, mocht deze onverhoopt in de natuur achterblijven zal deze composteren, dit in tegenstelling tot plastic.
Produceert in een chemievrije ruimte en een laag energieverbruik. Het restafval van de productie wordt gescheiden afgevoerd, papier/plastic. Wat resulteert in een extreem laag nog afvoeren bedrijfsafval. Printsneek.nl is een onderdeel van Weissenbach met als doel om voordelig producten te leveren met een minimum aan vervoersbewegingen.